Handhavandetips

iWinch är aldrig bättre än din skruvdragare. Prova med den skruvdragare du har utifrån dina behov ombord. Om den inte är tillräckligt stark, uppgradera till en kraftfullare maskin. Vi rekommenderar maskiner med kolborstfri motor och en stryka kring 95 Nm. Du kommer alltid ha nytta av en bra skruvdragare även i andra avseenden ombord och hemma. I jämförelse med en fast monterad elwinch är detta fortfarande en förhållandevis låg kostnad. 

Hur handhar jag maskinen för bästa funktion? 

Börja med lågt varvtal för att sedan höja hastigheten när du fått dragläge. Vid användning med låg/mellan belastning går det bra att styra maskinen med en hand. Dock om högre belastning uppstår bör man avlasta handen som styr maskinens hastighet genom att sätta ett avlastningshandtag på maskinen. Om man inte har det går det bra att  sätta armarna i kors, (se bild) och greppa om batteridelen för att hålla emot. En teknik som fungerar mycket väl då du avlastar handleden helt. Använd gärna momentringen vid behov. Undvik kick-back för att inte skada dig själv, iWinch eller maskinen. Använd en skruvdragare som klarar kring 95 Nm.

Många skruvdragare har flera växlar, lär dig vilken växel som fungerar bäst och i vilket läge. Även winchen har ofta olika växlar, lär dig vilket håll som fungerar bäst.  

Använd inte en för svag skruvdragare för den uppgift den ska klara då det kan överbelasta maskinen. Vad som är en för svag skruvdragare kan variera mycket beroende på hur stor båt du har, motstånd i block och avlastare, vilka moment du kommer använda samt storlek på winchen. 

Vi rekommenderar Kolborstfria motorer eftersom de är effektivare jämfört med motorer med kolborst. Orsaken är att det inte uppstår friktionsförluster i en kolborstfri motor, vilket i sin tur ökar batteritiden, kyler bättre samt ökar livslängden på maskinen.

Använd med fördel dubbla batterier gärna med 5 Ah som räcker länge innan omladdning krävs. Ett starkare batteri ger också en starkare maskin längre tid. Köp gärna också en spänningsomvandlare 220v-12v så att du kan ladda ombord på båten. Dock räcker moderna batterier länge innan ny uppladdning behövs.  

Vill du använda iWinch på tävling så är det ett utmärkt sätt att hantera seglen snabbare och effektivare. Du måste dock ange i ditt SRS brev att du använder elwinch enligt KSR52. Det ger dock en minimal förändring som oftast inte märks på ditt SRS tal. Att skota och reva snabbare ger dig edge. Seglar du  med gennaker kommer du kunna gippa med en helt annan hastighet. 


Börja på ett lågt varvtal för att sedan öka när du fått dragläge. Iaktta försiktighet vid större laster för att undvika kickback. 

Använd gärna momentringen om ni är osäkra på hur mycket kraft som behövs.iWinch tillsammans med skruvdragaren balanserar perfekt i winchen. Det är ej någon risk att den faller ur vid normal lutning under segling. Se till att alltid  ha din skruvdragare nära till hands. Det är den bästa hjälpen vid många olika tillfällen och du ska kunna få fram den inom några sekunder. 

Ett vanligt winchhandtagsfodral passar utmärkt för förvaring. 

1 års garanti.