Handhavandetips

Det viktigaste rådet. iWinch är aldrig bättre än din skruvdragare. Satsa på en skruvdragare med kvalitet. Du kommer alltid ha nytta av den även i andra avseenden ombord och hemma. I jämförelse med en elwinch är detta fortfarande en förhållandevis låg kostnad. 

Hur handhar jag maskinen för bästa funktion? 

Börja med lågt varvtal för att sedan höja hastigheten när du fått dragläge. Vid användning med låg/mellan belastning går det bra att styra maskinen med en hand. Dock om högre belastning uppstår bör man avlasta handen som styr maskinens hastiget genom att sätta armarna i kors, (se bild) och greppa om batteridelen för att hålla emot. En teknik som fungerar mycket väl då du avlastar handleden helt. Använd gärna momentringen vid behov. 

Många skruvdragare har flera växlar, lär dig vilken växel som fungerar bäst och i vilket läge. Även winchen har ofta olika växlar, lär dig vilket håll som fungerar bäst.  

Använd inte en för svag skruvdragare för den uppgift den ska klara då det kan belasta maskinen negativt. Vad som är en för svag skruvdragare kan variera mycket beroende på hur stor båt du har, vilka moment du kommer använda samt storlek på winchen. Vårt råd är att du provar med den maskin du har och om den inte orkar uppgradera till en kraftfullare maskin.

För att klara dom flesta uppdrag rekommenderar vi 60nM eller starkare och med kolborstfri motor. Kolborstfria motorer är effektivare jämfört med motorer med kolborst eftersom det inte uppstår friktionsförluster, vilket i sin tur ökar batteritiden, kyler bättre samt ökar livslängden på maskinen.

Använd med fördel dubbla batterier gärna med 5 Ah som räcker länge innan omladdning krävs. Ett starkare batteri ger också en starkare maskin. Köp gärna också en spänningsomvandlare 220v-12v så att du kan ladda ombord på båten. Dock räcker moderna batterier länge innan ny uppladdning behövs.  

Vill du använda iWinch på tävling så är det ett utmärkt sätt att hantera seglen snabbare och effektivare. Du måste dock ange i ditt SRS brev att du använder elwinch enligt KSR52. Det ger dock en minimal förändring som oftast inte märks på ditt SRS tal. Att skota och reva snabbare ger dig edge.


Börja på ett lågt varvtal för att sedan öka när du fått dragläge. Iaktta försiktighet vid större laster för att undvika kickback. 

Använd gärna momentringen om ni är osäkra på hur mycket kraft som behövs.


iWinch tillsammans med skruvdragaren balanserar perfekt i winchen. Det är ej någon risk att den faller ur vid normal lutning under segling. 

iWinch är aldrig bättre än din skruvdragare. Satsa på en skruvdragare med kvalitet. Du kommer alltid ha nytta av den även i andra avseenden ombord och hemma. 


Se till att alltid  ha din skruvdragare nära till hands. Det är den bästa hjälpen vid många olika tillfällen och du ska kunna få fram den inom några sekunder. 

Ett vanligt winchhandtagsfodral passar utmärkt för förvaring. 

1 års garanti.